Šta znamo do sada:
  • Ukupan broj zaraženih od korona virusa Kovid-19 u Srbiji je 55
  • Predsednik Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje u Srbiji
  • Granice Srbije od sinoć su zatvorene, izjavila je premijerka Ana Brnabić
  • Od danas će srpske bolnice čuvati vojska, kako bi se sprečio ulazak potencijalnih prenosilaca virusa u njih
  • U potpunosti se obustavlja rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova
  • Oni koji prekrše odluku o izolaciji, moći će da budu osuđeni na zatvor od tri godine
  • Broj zaraženih u svetu premašio je 169.000, dok je preminulo više od 6.500 osoba
  • Najveća žarišta u svetu su u Kini, Italiji i Španiji
  • SZO je proglasila globalnu pandemiju korona virusa
  • SAD, Španija i Bugarska su proglasile vanredno stanje
  • Prvi oboleli u Srbiji je muškarac iz Subotice (43) i nalazi u Novom Sadu u bolnici
  • Većina obolelih zarazila se od istog izvora - žene iz Švajcarske koja je nedavno bila u Srbiji
08:42 - Brnabić: Molim građane na samodisciplinu
Predsednica vlade Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja korona virusa i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.
Brnabić je za televiziju Prva rekla da je danas u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka: "Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mera i ni ja ni predsednik ne bismo želeli da je implementiramo".
08:20 - Odgovori na najvažnija pitanja oko korona virusa
Potražili smo odgovore na najvažnija pitanja vezana za korona virus - kad nas očekuje skok u broju obolelih, kako da ga izbegnemo, kad se očekuje pad i kad da se samoizolujemo.
08:00 - Zaraženo još sedam osoba
U Srbiji je do 8 časova registrovano ukupno 55 potvrđenih slučajeva COVID 19.
Od poslednjeg izveštaja, testirani su uzorci 18 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus. Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.
Do danas je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana ukupno 301 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.
07:58 - Priština proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu
Privremene prištinske institucije proglasile su zbog epidemije korona virusa vanredno stanje u javnom zdravstvenom sektoru, a ova odluka stupa na snagu odmah.
Vlada je donela ovu meru na telefonskoj sednici koju je sazvao premijer Aljbin Kurti na zahtev ministra zdravlja Arbena Vitije. Kako je juče navedeno u saopštenju koje su preneli prištinski mediji, ova odluka obavezuje sve institucije da postupaju u skladu s nacionalnim planom reagovanja i aktiviranjem funkcije za podršku u hitnim slučajevima koja se odnosi na javno zdravstvo i medicinske usluge.
7.50 - Selaković: Ako apel ne pomogne, sledi zabrana napuštanja stanova i kuća
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je sinoć da će vojska i policija da čuvaju najvažnije javne objekte i zdravstvene objekete namenjene najugroženijim pacijentima, a vojska će biti i na graničnim prelazima.
- Naredna dva-tri dana ćemo budno pratit primenu apela i ako se ona ne bude poštovala, moraće da se donese posebna naredba kojom će biti definisana zabrana napuštanja stanova, kuća i okućnica - rekao je Selaković.
7.42 - Brnabić: Granični prelazi su zatvoreni
Granice Republike Srbije su od nedelje uveče zatvorene, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom. Predsednica Vlade rekla je da su od sinoć granice zatvorene i da će na granicama biti Vojska Srbije, koja će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

FOTO: TANJA VALIĆ / TANJUG

7.33 - Lica starija od 65 godina moraju da budu u kućama
Jedna od mera koja stupa na snagu proglašenjem vanrednog stanja odnosi se na starije građane. Što se discipline tiče, predsednik Vučić je rekao da penzioneri, lica starija od 65 godina, moraju da budu u svojim kućama. U naredna tri dana biće proveravano da li poštuju tu odluku.
7.20 - Srbija kupila pet miliona maski od Kine, respiratori stižu u sredu
Srbija je kupila od Kine pet miliona zaštitnih maski, koje će stići za neki dan, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je pokrenuta i nabavka novih respiratora, takođe, od Kineza. Upitan na konferenciji za novinare šta znači to što je rekao da je za logističke centre obezbeđeno 38.000 maski na dnevnom nivou, Vučić je rekao:
- To znači da smo kupili pet miliona maski od Kine da bi mogli da premostimo 10 dana, koji će stići za neki dan, slaćemo avion. To znači da smo u postupku nabavke novih respiratora od naše kineske braće - rekao je Vučić.